‘Ik kook en mijn maatje Josien helpt met de tuin’

Annemieke de Koning kookt in ruil voor hulp in de tuin.

 

‘Het voelt fijner als je iets terug kunt doen’

 

Voor Annemieke de Koning (63) werd het onderhoud van de tuin te veel nadat haar man overleed. Ze vroeg en kreeg hulp, maar had wel een voorwaarde: “Ik wilde iets terugdoen.”

Annemieke: “Hulp vragen… daar ben ik nooit zo goed in geweest. Ik redde me meestal wel. Maar toen mijn man Toon afgelopen winter overleed, merkte ik al snel het werk in onze tuin te veel werd voor mij alleen. Ik besloot op zoek te gaan naar een dienstenruil. Het voelt fijner als je direct iets terug kunt doen voor iemand.”

 

Dienstenruil

“Ik tikte op internet ‘dienstenruil’ en ‘Rheden’ in. Helaas vond ik geen bruikbare informatie. Maar net toen ik dacht: ‘Wat nu?’ las ik in de Regiobode een verhaal over WeHelpen, een website waarop je hulp kunt vragen en hulp kunt aanbieden. Misschien was dat iets. Contactpersoon Ottelien Groenenberg raadde me aan om mijn dienstenruil zowel bij ‘Vraag’ als bij ‘Aanbod’ in te vullen.”

 

Fan van koken

Nog geen twee dagen later reageerde Josien uit Dieren. Annemieke: “Ze gaf aan dat ze erg van tuinieren houdt, maar geen fan van koken is. Dat kwam mooi uit. Want ik ben graag in de weer met m’n kookboeken.”

 

Tuin-kook-woensdag

Inmiddels hebben Josien en Annemieke al twee tuin-kook-woensdagen achter de rug. Annemieke: “Ik maak dan iets lekkers en Josien helpt met snoeien en orde aanbrengen in onze borders. Daar heeft ze echt oog voor. Ik doe meestal maar wat.

Mijn man was van de tuin. Als hij maar buiten kon zijn, dan was hij op z’n gelukkigst.”

 

Raakvlakken

Annemieke: “Het fijne is ook dat we veel raakvlakken hebben. De man van Josien is eveneens overleden en we hebben beiden een groot gezin. Dat voelt vertrouwd. Ze is echt een maatje geworden.”

 

Grote trots

“Met het extreem droge weer van de afgelopen tijd heb ik trouwens wel vaak gedacht: ‘Oh Toon, daar gaat je trots’. Maar de natuur herpakt zich. En de tuin is inmiddels weer om door een ringetje te halen is. Dat komt door Josien én een aantal vriendinnen uit het dorp. Zij boden spontaan hun hulp aan toen ze van mijn oproep hoorden. WeHelpen heeft dus op verschillende manieren iets moois opgeleverd. Daar ben ik dankbaar voor.”

 

Aanmelden?

Ga naar www.wehelpen.nl/rheden. Jezelf aanmelden kan via de knop ‘Aanmelden’ rechtsboven in het beginscherm. Alleen je naam en e-mailadres zijn nodig. Na het aanmelden kan je een hulpaanbod, hulpvraag of dienstenruil op de website zetten.

 

Vragen?

Mail dan naar rhedensedorpen@wehelpen.nl of bel: 06 21 22 40 71 (Ottelien Groenenberg).

We Helpen Rhedense dorpen wordt ondersteund door lokale  partners als: Radar Uitvoering Oost, Meldpunt Vrijwillige Thuishulp (MVT), Stichting STOER, Loket Vrijwillige Inzet, Innoforte, Attent Zorg & Behandeling, Bibliotheek Veluwezoom en de gemeente Rheden.

 

Redactie: Met Kop en Staart Fotografie: Goedele Monnens

{##}